I «RUS» skal Leo Ajkic finne sannheten om rusen – på godt og vondt. For det er et par ting du trenger å vite for å feste trygt.
– Ta deg gjerne en fest, jeg vet jo hvor digg det kan være. Jeg forstår nysgjerrigheten og dømmer ingen. Men vit helst hva du putter i deg og ta vare på hverandre. Jeg håper og tror at historiene vi forteller i «RUS» en dag kan redde livet til en du er glad i. Eller deg selv, sier Leo Ajkic.
I «RUS» går programleder Leo Ajkic bak dørene som norsk ungdom lukker for de voksne og opplever de delene av festen mor og far ikke får se. For å forstå rusen, studerer Leo gleden. Men han er også flue på veggen under rusbehandling og møter etterlatte som har mistet noen etter overdose.
Les: Stig Jakobsen ny ansvarlig redaktør i Nidaros
– Kanskje jeg kan være en slags storebror som snakker åpent og ærlig om rusmidler og rusbruk. En storebror er ofte kulere enn mor og far når det gjelder fest og sånn, men en storebror bryr seg. Jeg unner folk å koser seg på fest, men vil at de koser seg trygt, sier Leo.
Tidligere har Leo Ajkic fulgt flyktninger i serien «Flukt» og snakket med om folks bekymringer i serien «Uro». Denne gangen leter han etter svar på det ungdommene selv lurer på om rus.
Dokumentarserien «RUS» har premiere mandag 18. oktober på NRK1 kl. 21.20 og alle episodene blir tilgjengelige i NRK TV samme dag.
Fakta uten pekefinger
Den nye dokumentarserien bygger på et omfattende forarbeid, der redaksjonen i Pandora Film har reist rundt og truffet ungdom på ungdoms- og videregående skoler over hele landet.
I samtalene kom det tydelig fram at de unge ønsket seg et program om rus som gir dem fakta, og ikke pekefinger. De synes foreldre, og voksne som politi og lærere kan bli moraliserende og dømmende, mens venner og entusiaster ofte har en tendens til å skjønnmale bruken av alkohol og andre rusmidler.
– Vi vet at samtalene foreldre tar med sine barn om rus kan være livsviktige. Derfor håper vi at historiene i denne serien starter noen åpne samtaler i familien, og gir faktakunnskap på et felt med mange myter og misforståelser, sier regissør Lasse Gallefoss i Pandora Film.
– Noen tror kanskje en serie om fest er mest for ungdom, men om du har barn, barnebarn eller bare kjenner noen unge, så er RUS kanskje akkurat det programmet som du bare må få med deg, sier han.
Les på Sporten: The Athletic: Premier League planlegger noe stort
Episode 1: Fest
Å være ung betyr å teste ut livet. Og kanskje rusen. Men det er ikke alt du trenger å teste selv.
Programleder Leo Ajkic treffer jentene på russebussen BergenCity og gutta på Formen som storkoser seg på fest. Men for at festene skal være trygge er det et par ting som er livsviktige å vite.
Derfor drar Leo til Kripos sitt laboratorium og Rusakutten for å lære hva som er aller farligst.
Han blir også kjent med Espen på 21 år, som etter en kveld med for mye vodka og battery, tok en sjanse som endret livet hans for alltid.
Men Leo går tilbake på fest, for man kan være trygg hvis man passer på seg selv og andre.
Episode 2: Jens
Jens var en fin og sporty fyr som tok en pille han ikke burde.
Leo erkjenner at det er mye som kan friste oss til å starte med dop, De fleste ganger man ruser seg, ender det godt. Men også at rus kan være et sjansespill.
Jens vokste opp i Porsgrunn. Godt likt. Mange venner. Trygg oppvekst. Han var uredd og nysgjerrig, også når det gjaldt rusen. Leken med rusen ender fatalt – Jens dør av overdose, 21 år gammel.
Leo besøker Jens sin familie, kjæreste og venner, som prøver å forstå hvorfor det gikk galt for ham. Nå vil de dele sin historie om Jens, så det ikke skal skje igjen.
Episode 3: Bakrus
Når festen ikke tar slutt, kan rusen ta kontroll. Men når du er på bunnen, finnes det en vei opp. Leo møter en fin fyr som mistet alt, utenom håpet.
Noen ganger er festen verdt bakrusen, men hva når dagen derpå aldri tar slutt?
Leo vil finne ut hvordan man vet at man har et problem. Han oppsøker psykolog Kari Lossius som har 35 års erfaring med å behandle rusavhengige.
Han lurer på hvorfor det ikke gikk galt med ham selv.
Leo treffer også Halvor, en daglig leder som trodde han hadde full kontroll på kokainfestingen – helt til han ikke hadde det lenger. Nå har han bestemt seg for å bli rusfri. Leo følger ham til behandling hos Mestringshusene på Bolkesjø. Veien til rusfrihet blir lang og tøff for Halvor.
Episode 4: Gledesrus
For å forstå hvorfor folk ruser seg, må vi forstå gleden. Leo Ajkic ser på rusens lyse sider.
For mange unge spiller alkohol en viktig rolle i det å bli voksen. Andre rusmidler har blitt mainstream i ungdomsmiljøer, popkulturen og subkulturer.
Leo ruller videre med Bergens-russen for å finne hva som hva gjør at så mange digger rus.
Han treffer sosiolog Øystein Skjælaaen som har skrevet boka «Meningen med rus», går på fleinsopptur med Irmelin og på stranden med Malin som røyker cannabis.
Akkurat nå pågår en stor rusdebatt i Norge – skal enkelte rusmidler avkriminaliseres? Leo lytter til politi, aktivister, avhengige og en minister som endret mening. På begge sider er det folk med gode grunner for sitt syn på hjelp og straff.
Leo selv vil være en bro. For selv om frontene er harde, er de tross alt enige om det aller viktigste.
Episode 5: En god flokk
De fleste kjenner nok noen som kan havne i trøbbel med rusen. Men det finnes en vei ut.
I nabolaget der Jens på 21 døde av fentanyl-overdose, bor en kul fjortenåring i faresonen for rus. Han er smart og morsom, men urolig. Har til og med slått til en lærer. Og han heter Leo, akkurat som programleder Leo Ajkic.
Foreldrene til Jens ønsker ikke at noen skal oppleve det samme som dem. Sammen med Eidanger idrettslag, har de startet «Rocketman» – en organisasjon som skal gi unge kule alternativ til rusen. Der blir Leo jr. med.
Leo oppsøker igjen psykolog Kari Lossius. Hun sier det viktigste for å forebygge er å nå unge tidlig og få dem med i gode fellesskap. Så hva kan vi som flokk gjøre når vi ser at noen nær oss sliter?
Leo besøker Flaktveit i Bergen, der nabolaget bestemte seg for å snu et belastet og beryktet område til et hyggelig sted å vokse opp.
Og han treffer igjen Leo jr., for å se om «Rocketman» har funket for ham.