Et kontroversielt mesterskap er få uker unna. Slik skal NRK og TV 2 dekke fotball-VM i Qatar i november og desember.

Fotball-VM pleier å være det største som skjer for fotballfans over hele verden.

Les på Sporten: Vil redde Ronaldo fra marerittet på Old Trafford

Årets mesterskap har et helt spesielt bakteppe. Arrangørlandet og det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har blitt sterkt kritisert etter at Qatar ble tildelt VM tilbake i 2010. De har blitt anklaget for blant annet menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og sportsvasking.

NRK og TV 2 deler nok en gang på senderettighetene til et stort fotballmesterskap. Mediehusene vil bruke posisjonen som allmennkringkastere og rettighetshavere til å sette fokus på de kontroversielle omstendighetene ved Qatar-VM, men også formidle det som skjer på banen.

– Vår ambisjon er å fortelle hele historien om mesterskapet. Vi skal sende kampene, men vi skal også bruke den store interessen til å formidle nyhetene og historiene som Qatar og FIFA ikke ønsker å fortelle. Det skal vi ha som ambisjon i sendingene våre, og i den løpende nyhetsdekningen vår på TV, radio og nett, sier Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK.

– Aldri har kritisk journalistikk og tilstedeværelse vært viktigere i formidlingen av et mesterskap enn under fotball-VM i Qatar. Vi skal skildre fotball med verdens beste spillere og samtidig kompromissløst sette søkelys på kritikkverdige forhold. Tosidigheten i dette oppdraget er en utfordring vi skal levere på. Vi skal rett og slett speile den ambivalensen som både vi og mange seere føler på. Med den interessen et fotball-VM genererer får vi her en unik mulighet til å fortelle viktige historier til et stort publikum, sier Vegard Jansen Hagen, sportsredaktør i TV 2.

Kampoversikten kan lastes ned som en PDF-fil her.

32 landslag samles i Qatar for å kjempe om den gjeve verdensmestertittelen. Frankrike er regjerende mester etter å ha slått Kroatia i finalen for fire år siden.

Gruppespillet består som vanlig av åtte puljer med fire lag i hver. De to beste fra hver gruppe går videre til sluttspillet.

Første kamp spilles mellom vertsnasjonen Qatar og Ecuador søndag 20. november på Al Bayt Stadium. Kampen sendes på TV 2 Direkte og TV 2 Play kl. 17.00 norsk tid.

Den nye verdensmesteren kåres når finalen spilles på Lusail Stadium søndag 18. desember. Kampen sendes på NRK1 og i NRK TV kl. 16.00 norsk tid.

Les på F7: Fortsetter å presse på for Super League med ny direktør

Slik blir fotball-VM på NRK

NRK skal dekke mesterskapet både på og utenfor banen – i ulike programflater og på ulike plattformer.

32 av kampene sendes på NRKs kanaler. På menyen finner vi blant annet fire åttedelsfinaler, to kvartfinaler, bronsekamp og den store finalen søndag 18. desember. Kampene sendes i hovedsak på NRK1 og i NRK TV. Du kan også følge hele mesterskapet på radiokanalen NRK Sport.

NRK vil ha studiosendinger fra Marienlyst i Oslo, ledet av Ingerid Stenvold og Emil Gukild. Blant profilene som vil sitte i studio er tidligere landslagssjef Åge Hareide, utenlandsproff Andrine Hegerberg, Heia Fotball-programleder Tete Lidbom og Viking-spiller Kristoffer Løkberg.

– Da jeg skulle takke ja til denne jobben var det svært viktig for meg at NRK dekker dette mesterskapet med et kritisk blikk. Jeg har stor respekt for de kritiske røstene som har talt i forbindelse med VM, men jeg tror det er riktig å sette fokus på det som skjer i Qatar. Håpet er at vi i fremtidige mesterskap kan hylle fotballens store øyeblikk uten disse kontroversielle omstendighetene, sier Hegerberg.

Andreas Stabrun Smith og Christian Nilssen blir NRKs kommentatorer i mesterskapet. De vil befinne seg i Qatar sammen med ekspertkommentatorene Carl-Erik Torp og Nils Johan Semb.

Det vil også være to nyhetsteam fra NRK til stede i arrangørlandet som skal lage kritisk journalistikk underveis i mesterskapet. Andreas Hagen, Malin Jørnholt, Yama Wolasmal og Haron Hussain vil være på plass i Qatar for å sette fokus på det kontroversielle bakteppet, i tillegg til å formidle siste nytt fra det som skjer på banen.

– Dette er mitt første samarbeid med Sporten. Vi retter selvsagt søkelyset på kontroversene knyttet til Qatar-VM, men jeg vil også prøve å få frem hvor mye folk i Midtøsten faktisk gleder seg til dette mesterskapet. Og hva det betyr for over 400 millioner mennesker som bor i regionen jeg dekker, sier Wolasmal.

Nyhetsdivisjonen i NRK er med på laget. Det er satt ned en egen gravegruppe med journalister som er godt i gang med den kritiske journalistikken i sammenheng med mesterskapet. I tillegg vil flere andre redaksjoner i NRK dekke mesterskapet tett, deriblant Dagsrevyen og Urix.

Slik blir fotball-VM på TV 2
TV 2 viser 32 kamper, og som i tidligere mesterskap kulminerer det hele med de to semifinalene. 29 av kampene vises på TV 2 Direkte, og alle TV 2-kampene kan man se på TV 2 Play. Den redaksjonelle dekningen vil være bred på alle plattformer. Ikke bare sportsredaksjonen, men også TV 2 Nyheter, God morgen Norge og TV2.no satser tungt på mesterskapet. TV 2 lager i tillegg en daglig VM-podkast under mesterskapet.

Kampsendingene blir ledet fra sportsstudio i Bergen av programlederne Ingrid Halstensen, Jon Hartvig Børrestad og Jan-Henrik Børslid. Trioen kommer også til å ha hver sin periode i Qatar.

Ekspertkorpset består av Erik Thorstvedt, Solveig Gulbrandsen, Yaw Amankwah, Anne Sturød, Jesper Mathisen, Petter Myhre, Morten Langli og Simen Stamsø Møller. De fire sistnevnte kommer også til å være til stede i Doha.

Jesper Mathisen og Petter Myhre skal kommentere sammen med Øyvind Alsaker, mens Morten Langli får Simen Stamsø Møller som sin makker.

Mina Finstad Berg vil fungere som sportskommentator med hovedansvar for de politiske aspektene ved mesterskapet. I tillegg blir profiler som Guro Bergsvand, Ruben Gabrielsen, Brede Hangeland og Mushaga Bakenga med som gjester.

Bakenga gleder seg til mesterskapet:

– VM er et mesterskap alle har et forhold til. Jeg har fulgt med fra jeg var seks år under VM i Sør-Afrika i 2010. De politiske omstendighetene og alle de sportslige profilene i årets VM gjør det enda mer interessant. Jeg ønsker å bidra så godt jeg kan til at det norske folk får en god og nyansert opplevelse, sier Bakenga.

Totalt fem nyhetsjournalister fra TV 2 kommer til å dekke mesterskapet i arrangørlandet: Arilas Ould-Saada, Trine Melheim Næss, Bent Skjærstad, Kadafi Zaman og Fayroz Chamdid blir reportere i Doha i deler av eller hele mesterskapet. Teamleder i Qatar blir TV 2s utenrikssjef Aslaug Henriksen.

– Det kontroversielle bakteppet styrker behovet for journalistikk og for vår tilstedeværelse i regionen. Vi møter migrantarbeidere i deres respektive land for å høre deres opplevelser. Vi ønsker å være nyansert og nysgjerrig og dyrke nettopp ambivalensen i dette mesterskapet. Det blir et spennende samarbeid mellom nyheter og sport der jeg håper vi klarer den vanskelige øvelsen å være kritiske og entusiastiske på en og samme tid. Alltid med et mål om å sette ting i kontekst, og et genuint ønske om å forstå, og bringe den forståelsen videre, sier Aslaug Henriksen, utenrikssjef i TV 2.